BEZBEDNIJE ALTERNATIVE ZA HEMIKALIJE U CILJU RAZVOJA PRIVREDNIH SUBJEKATA

Kako bi se predstavile mogućnosti za uvođenje bezbednijih alternativa za hemikalije u procesu proizvodnje i distribucije robe, 4. aprila održan je seminar „Bezbednije alternative za hemikalije u cilju razvoja privrednih subjekata“ u organizaciji udruženja Alternativa za bezbednije hemikalije (ALHem) i Privredne komore Srbije.
Cilj seminara je bio da informiše učesnike u lancu snabdevanja (proizvođače, distributere, trgovce hemikalija, kao i proizvoda koji mogu sadržavati opasne hemikalije) kako da u svom domenu delovanja doprinesu eliminaciji najopasnijih hemikalija sa tržišta Republike Srbije, kao i da se ispita zainteresovanost učesnika za buduće aktivnosti u ovoj oblasti.
Učesnike skupa pozdravila je zamenica šefa misije Ambasade Kraljevine Norveške Jannicke Bain, uz čiju podršku je održan ovaj skup, i istakla da je Norveška dobar prijatelj Srbije i da između ovde dve zemlje postoji duga tradicija saradnje. Ona je poželela predstavnicima industrije srećan rad u želji da ovaj seminar doprinese isključivanju najopasnijih hemikalija sa tržišta.

Glavne pokretače prelaska na bezbednije alternative i najvažnije informacije za industrijski sektor, predstavila je Jasminka Ranđelović, programski koordiantor ALHema. Ona je istakla značaj korišćenja portala za podršku supstituciji, SUBSPORT  gde se mogu naći modeli kako preći na bezbednije alterative i gde naći informacije o supstancama koje su zabranjene ili im je upotreba ograničena.

Vojislavka Šatrić, stručni konsultant ALHema, predstavila je korake u procesu supstitucije i načine na koji su neki od evropskih distributera uspeli da iz ponude svojih proizvoda izbace supstance koje izazivaju zabrinutost. Ona je istakla da je prvi korak da se kompanija upozna sa hemikalijama koje koristi kroz ceo životni ciklus, i da plasman proizvoda koji sadrže opasne supstance može imati dugoročne negativne posledice po prihode kompanije.
Na seminaru je učestvovala i predstavnica Evropskog biroa za zaštitu životne sredine, Dolores Romano Mozo, koja je predstavila evropski pravni okvir i postupak autorizacije pod evropskim zakonom o hemikalijama. Istakla je da se globalni razvoj kreće u pravcu visokog nivoa zaštite ljudstkog zdravlja i životne sredine od hemikalija i da evropski model promoviše supstuciju na svetskom nivou.

Poseban deo seminara bio je posvećen predstavljanju primera dobre prakse u Srbiji, gde su kompanije Helios, Tigar i Deleze predstavile svoje modele za bezbedno upravljanje hemikalijama i način na koji su sprovele neke od postupaka kontrole i uvođenja bezbednijih alternativa u svoju poslovnu praksu. Svi govornici su se složili oko toga da nema budućnosti za proizvodnju i upotrebu supstanci koje izazivaju zabrinutost

 


MATERIJAL SA SEMINARA

Prezentacije

ALHem-Pokretači supstitucije
ALHem – Koraci u supstituciji
Postupak autorizacije u EU
HELIOS
TIGAR
Delhaize

Brošura
Bezbednije alternative za najopasnije hemikalije

Vodič
Vodič za bezbednije hemikalije

Linkovi

KVIZ „Da li čitate etikete hemijskih proizvoda?“

Zahtev za dostavljanje informacija o sadržaju supstanci koje izazivaju zabrinutost u proizvodu

SIN lista – Lista hemikalija koje predstavljaju zabrinutost i za koje je potrebna prioritetna akcija

SUBSUPORT Portal – Portal za podrsku industriji u postupku zamene hemikalija koje predstavljaju zabrinutost bezbednijim alternativama