Ask REACH

PRAVO NA INFOMACIJU O SADRŽAJU HEMIKALIJA U PROIZVODIMA

Opšti cilj projekta SERBIA Ask REACH  je pokretanje zamene opasnih supstanci (supstance koje izazivaju zabrinutost, Substances of Very High Concern-SVHC) u proizvodima bezbednijim alternativama i to: (1) kroz povećanje tražnje za proizvodima bez opasnih hemikalija na tržištu i (2) podršku industriji za identifikaciju SVHC u svojim proizvodima.

Projekat je financiran od strane Federalnog ministarstva zaštite životne sredine, i nuklearne sigurnosti Republike Nemačke (BMU) i Federalne agencije za zaštitu životne sredine Republike Nemačke (UBA).

Projektni parner: Baltički forum za životnu sredinu – Nemačka (BEF).

Ovim projektom se Srbija uvodi u red partnerskih zemalja projekta LIFE AskREACH, kao eksterni partner. Ciljevi ovog projekta su isti kao i ciljevi LIFE AskREACH projekta i to su:

  • Podizanje svesti potrošača o sadržaju SVHC u proizvodima i davanju mogućnosti potrošačima da biraju između proizvoda koji ne sadrže SVHC i onih koji ih sadrže.
  • Obezbedjivanju potrošačkih instrumenata koji su laki za korišćenje (u vidu aplikacije na mobilnom telefonu) a koji će omogućiti potrošaču lako slanje zahteva za informaciju o sadržaju SVHC u proizvodu i/ ili dobijanje momentalnog odgovora ukoliko je informacija sadržana u bazi podataka, u cilju prevazilaženja sadašnjeg problema gde je za dostavljanje ovakve informacije predvidjeno 45 dana.
  • Podizanje svesti i usaglašenosti dobavljača proizvoda o SVHC u proizvodima i obavezi komunikacije u lancu snabdevanja u skladu sa članom 27. Zakona o hemikalijama.

Tokom projekta LIFE AskREACH biće razvijena baza podataka proizvoda sa informacijama o SVHC u proizvodima koje če dostavljati snabdevači i proizvođači. Baza će biti povezana sa mobilnom aplikacijom koju potrošači mogu koristiti za dobijanje informacija o SVHC u proizvodima. Ako željeni podaci još uvek nisu dostupni u bazi podataka, zahtev za informacijama će se automatski slati dobavljaču proizvoda. Projekat SERBIA AskREACH je omogućio i Srbiji da učestvuje u pripremi i razvoju aplikacije kako bi i naši potrošači imali priliku da koriste ovu aplikaciju na svom jeziku i prilagođenu srpskom tržištu.

Kampanja će biti kasnije replikovana u nekim zemljama regiona koje nisu članice Evropske unije.

Ovaj projekat finansira Savezno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost Nemačke sredstvima iz Programa savetodavne pomoći u oblasti zaštite životne sredine u zemljama Centralne i Istočne Evrope, Kavkaza i Centralne Azije. Realizacija projekta pod nadzorom je Agencije za životnu sredinu Nemačke (Umweltbundesamt, UBA).