BISFENOL A

BISFENOL A

Bisfenol A (BPA) je glavni sastojak u proizvodnji polikarbonatne plastike, epoksida i epoksidnih smola. Zbog toga se bisfenol A može naći u plastici, bočicama za bebe i cuclama, materijalu za pakovanje hrane poput unutrašnjih obloga za posude za hranu, posudama za mikrotalasnu rernu izrađenim od polikarbonata, plastičnom priboru, računarima, CD, termootpornom papiru (npr. fiskalni računi), recikliranim papirnim maramicama i toalet papiru, medicinskim sredstvima, nekim punjenjima za zube koje se koriste u stomatologiji, lepkovima, farbama, lakovima za nokte. Za Bisfenol A je dokazano da može štetno da utiče na plodnost, da ometa rad endokrinog sistema (endokrini disruptor), može da izazove alergijske reakcije na koži i iritaciju respiratornih organa, kao i da dovede do teškog oštećenja oka. Bez obzira na to, BPA je i dalje jedna od globalno najkomercijalnijih hemikalija.

Bisfenol A je zabranjen za korišćenje u proizvodima za decu kao što su npr. dečije plastične flašice. Ovi proizvodi nose oznaku “BPA free” ili “bez BPA”.

Linkovi

KVIZ „Da li čitate etikete hemijskih proizvoda?“

Zahtev za dostavljanje informacija o sadržaju supstanci koje izazivaju zabrinutost u proizvodu

SIN lista – Lista hemikalija koje predstavljaju zabrinutost i za koje je potrebna prioritetna akcija

SUBSUPORT Portal – Portal za podrsku industriji u postupku zamene hemikalija koje predstavljaju zabrinutost bezbednijim alternativama